3.4.23

Karsiminen - Kuinka päästä alkuun?

Tämä on aihe, josta monesti kysytään. Kuinka aloittaa tavaroiden läpikäyminen? Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Ihmiset ovat erilaisia ja se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi jollain muulla. Myös kodin tilanne ja omat tavoitteet vaikuttavat. 

Mikäli haluaa lähteä tavaroita karsimaan suosittelisin miettimään edes jollain tasolla miksi haluaa muutosta? Mitkä ovat lähtökohdat? Millaiset resurssit on? Itse olin kotona raskaana, jaloissa taapero ja 4v, yksi lapsi eskarissa 4h. Syksyllä tämä aloitti koulun ja 5v oli muutaman päivän viikossa päiväkodissa. Tiesin, etten voi räjäyttää kotia kerralla, vaan asiat oli tehtävä yksi nurkka kerrallaan lasten, ajan ja jaksamisen ehdoilla. Karsimisesta tuli kuitenkin niin hyvä olo, että sitä jaksoi jatkaa päivästä toiseen. 

Jossain suositellaan aloittamaan itselle vaikeimmasta kohteesta (oli se sitten keittiö tai vaatekaappi), koska sen jälkeen homma sujuu jouhevasti, jossain taas helpoimmasta (vaikka lääkekaappi), jotta heti kärkeen ei tule lannistumista. Itsetutkiskelun kautta löytyy varmasti sopivin paikka - jos tietää olevansa pitkäjänteinen vaikein voi olla paras. Jos taas haluaa pähkinän heti, kannattaa aloittaa pienellä projektilla, joka on helposti tehty. Itse aloitin omista ja lastenvaatteista, joka on tietyllä tapaa helpoin ja vaikein kohta entiselle tunneshoppailijalleni. Rehellisesti sanoen, olen joutunut nämä karsimaan pari kertaa myöhemminkin. Myös esimerkiksi selkeistä roskista eroon pääseminen on hyvä tapa aloittaa. 

Eteenpäin ei kuitenkaan pääse muuten, kun käymällä koko koti läpi. Jos tietää, että aikaa on tunti, on hyvä valita vaikka joku yksittäinen laatikko. Jos koko aamupäivä, päivä tai viikonloppu, ehtii hyvin penkoa isomman alueen. Mikäli tavaraa on kertynyt, ei koko huushollia ole tutkittu hetkessä, eikä näin musta kuulukaan olla. Ammattijärjestäjä ja kirjailija Ilana Aalto vertaa tavaroita kissanpentuihin - niitä tulisi olla sen verran kuin mistä voi pitää huolta. Ei kissojakaan heitetä pihalle tuosta noin vaan. (Uutta tavaraa ostaessa tämä vertaus on hyvä pitää mielessä! Jaksatko huolehtia yhdestä kissanpennusta lisää?) 

Karsimisen lähtiessä käyntiin helpointa on poistaa tavarat, jotka ovat rikki (kierrätykseen) sekä sellaiset, joita ei ole käyttänyt vuosikausiin. Jos joku esine ei ole liikkunut edes vuoteen, se ei ainakaan ole välttämätön. Tässä on toki huomioitava vuodenaikojen vaihtelut - talvi ja joulu tulee yleensä ensi vuonnakin, mutta toki esimerkiksi koristeita tai talvivaatteitakin voi käydä läpi ja pohtia onko kaikille tarvetta. 

Alusta alkaen kannattaa pitää mielessä yksi asia - poistettu tavara on poistettu tavara. Kun olet kerran tehnyt päätöksen, pysy siinä. Muuten tuhlaat vaan turhaan energiaa soutamiseen ja huopaamiseen. En ole vielä keneltäkään kuullut, että joku olisi jäänyt kaipaamaan jotain tiettyä, poistamaansa tavaraa. Todella harva esine on korvaamaton. Joku on hävittänyt television ja hankkinut sen vuosien päästä takaisin, mutta sellaista elämä joskus on. Ympäristön kannalta ei tietenkään ole fiksua tyhjentää kaappeja ja täyttää niitä perässä uudelleen, mutta yksittäiset "erheet" eivät haittaa ketään. Siksi suosittelen olemaan karsimisessa rohkea! Ja kuten aiemmin toisessa postauksessa kirjoitin, nälkä kasvaa syödessä. Omalla kohdallani moni tavara, jota en ensin halunnut poistaa, on vuotta tai paria myöhemmin saanut mennä. 

Kun karsittavaa alkaa kertyä on hyvä miettiä miten sen saa eteenpäin pois kodin seinien sisäpuolelta, mikä on monesti se vaikein osuus. Teen myöhemmin oman postauksen kaikista mieleeni tulevista mahdollisuuksista, mutta itse suosin paikallista Facebook-kirppistä, jonkin verran itsepalvelukirpputoreja sekä vaatteissa Ninyes re.Wear -palvelua. Nykyään tosin eniten lahjoitan Konttiin, ellen ole varma, että tavara liikkuu nopeasti ja helposti eteenpäin. 

Jos on haasteihminen, suosittelen 30 päivän minimalismi -peliä. Kuukauden aikana ensimmäisenä päivänä poistetaan yksi tavara, toisena kaksi, kolmantena kolme ja niin edespäin. Vikana päivänä tavaroita lähtee 30. Toki saman voi tehdä niinkin, että aloittaa 30:stä ja lopettaa yhteen tavaraan. Yksi tapa karsia on myös ottaa kestokassi ja alkaa kiertää kotia sen kanssa ylimääräistä tavaraa keräten. 

Monille vaikeinta on luopua tavaroista, jotka on saanut lahjaksi tai joilla on suuri tunnearvo. Itse en ole missään vaiheessa kokenut vaikeutta luopua asioista kummankaan syyn takia - fakta on, etten kiinny esineisiin. Lahja on kuitenkin saajan omaisuutta heti kun se annetaan, eikä kenenkään tulisi tuntea huonoa omaatuntoa jos poistaa kodistaan sellaista, jota ei tarvitse. Tunteet eivät myöskään ole tavaroissa, ne ovat ihmisissä - muistoissa. Ja siellä ne pysyvät, vaikka tavara lähtisikin eteenpäin.

Tiivistettynä: 

1. Valitse huone tai esimerkiksi kategoria, jota lähdet karsimaan (esim. vaatteet)

2. Valitse kaappi/laatikko tai tiukempi alakategoria (esim. alusvaatteet) 

3. Poista sillä hetkellä turha 

4. Mieti, mitä kautta pääset tavaroista parhaiten eroon (myymällä, kierrättämällä, lahjoittamalla) ja laita ne eteenpäin. Mieluummin heti.

5. Jatka niin kauan, että koti on käyty läpi. Ja kuule, kun eka kierros on käyty voi tulla tarve ja halu aloittaa toinenkin. Älä tee kuitenkaan karsimisesta elämäsi kohokohtaa, vaan jätä aikaa ja energiaa muille, tärkeämmille asioille.

Mulla on yksi toive (vai pitäisikö sanoa käsky): Ehjät, toimivat tavarat eivät kuulu roskiin, eikä sekajäte ole paikka kaikelle rikkinäiselle, vaan kamat tulisi kierrättää oikein. Vapauden ostaa mitä haluat myötä tulee myös vastuu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti