29.3.23

Miksi suosittelen minimalismia kaikille?

Jos sanoisin, että voisit saada enemmän tunteja vuorokauteesi, enemmän rahaa tilillesi, enemmän energiaa ja jaksamista sekä valoisamman arjen, jossa pienetkin asiat buustaavat mielialaasi tuosta noin vain, uskoisitko? 

En yritä myydä mitään. En elämänhallintakursseja, järjestelypalveluita, yrttejä tai varastotilaa. Ratkaisu on arki, jossa vähemmän on enemmän. Minimalismi ei ole yleispätevä lääke ongelmiin, mutta yksinkertaistettu elämä antaa kaikkea mitä alussa mainitsin. 

Lähdin itse liikkeelle katsotaan-mentaliteetilla. Olin aavistuksen skeptinen. Voiko niinkin yksinkertainen asia kun tavaran karsiminen antaa tuota kaikkea ja parantaa elämänlaatua? Voi. Vähentäminen nimittäin johtaa yleensä isompaan muutokseen - muutokseen pään sisällä. Koko ajattelu kokee mullistuksen. Keskittyminen siirtyy tavarasta ja kuluttamisesta muualle, niihin olennaisempiin asioihin. Ja silloin materia alkaa tuntua täysin toissijaiselta.

1. Enemmän aikaa 

Aikaa säästyy kun sitä ei käytä kuluttaessa, järjestelemisessä, siivotessa ja tavaroita huoltaessa. Pelkistetty tavaramäärä tuo vapautta. 

2. Enemmän rahaa 

Kun omaan kulutuskäyttäytymiseen kiinnittää huomiota säästyy rahaa. On ok tyydyttää oikeat tarpeet, mutta halut ovat eri asia...

3. Enemmän jaksamista 

Kun ei joudu jatkuvasti puljaamaan tavaroiden kanssa energiaa säästyy. Materia on aika- ja energiasyöppö, jota ei välttämättä arjessa edes tajua ennen kun siitä vapautuu. Kun aikaa jää mielekkäämmille asioille oma mieliala nousee mikä taas auttaa jaksamaan. 

4. Luontokysymykset 

Nykyinen kulutuskeskeisyys ei voi jatkua mikäli maapallo meinataan pitää elinkelpoisena. Ihmisen hiilijalanjäljen tulisi olla vuonna 2030 2500 paikkeilla kun nyt keskiverto tallaajan luku on lähellä 7000, jopa 10 000. Tavaroiden haalintaan on tultava muutos. 

Todellisuudessa ihminen tulee toimeen todella vähällä, eikä mukavaan ja helppoon elämäänkään tarvita kovin kummoista tavaramäärää. Minimalismi ei missään tapauksessa ole pelkästään yksinäisten reppureissaajien tai munkkien elämäntapa, vaan työkalu kenelle tahansa saavuttaakseen kevyempi arki, jossa on enemmän tilaa hengittää ja tehdä sitä mitä oikeasti haluaa. Menetelmä on yksinkertainen - karsi kaikki turha materia. Et tarvitse enemmän vaan vähemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti